על הקשר שבין פטנטים ויצירתיות
כיצד ניתן להגיע להמצאות מעשיות ולמוצרים חדשים?
האם דרושים קווי אופי מסוימים, מאמץ מיוחד או כללים יחודיים?
תהליך היצירה של רעיון או מוצר מסוים מתחיל בהתבוננות מערכתית בעולם שמסביבנו.המתבונן הוא סקרן ומנסה להבין את ההגיון הפנימי של תהליכים ועצמים איך ומדוע הם פועלים. לדוגמה: מוצרים יומיומיים המשמשים אותנו כגון: מוצרי תקשורת, מוצרי צריכה, מוצרי בנייה ועוד באים לענות על צורך מסויים שיש לנו ובאים לפתור בעיות ולייעל תהליכים. המתבונן מחפש כיצד אפשר לפתור או להמציא משהו שיענה על צורך מיידי שיש לו. הוא מאבחן חוסרים בתוך המערכת שסביבו וכך הוא מגיע לרעיון חדשני, למשהו שימלא את החוסר. ייתכן והרעיון שלו הוא שכלול של פתרונות קיימים לצרכים שכבר זוהו.
יש אנשים שהמוטיבציה לפתור את החסרון שאיתרו היא מיידית והם אנשים הקרויים יצירתיים.
נבדוק הגדרה של המילה "יצירתי" במילון:
"שיש בו יצירה, יוצר, פורה, בונה, שיש בו עשייה, בעל כושר המצאה, מחדש, מקורי, שיש בו דמיון, קריאטיבי, בעל כושר ביצוע, פרודוקטיבי, אוריגינלי"
על פי וויקיפדיה : "יצירתיות היא גמישות מחשבתית, יכולת לצאת מהמסגרת וליצור עולם חדש. זהו מושג בין תחומי: פסיכולוגי, סוציולוגי, וכלכלי. יצירתיות פירושה פעילות שיכולה להתבטא כרעיון חדש או כדרך חדשה להתמודדות..... לכל אדם יצירתי דרושה מסגרת יצירתית הולמת על מנת לנתב את היצירתיות ליעדים שיניבו הן רעיונות והן דרכים חדשות להתמודדות עם אתגרים. ומכאן חשיבותה האנושית של היצירתיות שהיא להוביל לאבולוציה בתהליכים חברתיים ובמחשבה האנושית.התהליך היצירתי נובע בראש ובראשונה מצורך אנושי או בדבר יצור של אובייקט חדש או מצורך לשנות אובייקט קיים. הולדת הרעיון כרוכה בחשיבה שמערבת את הלא-מודע, כגון "סיעור מוחות", אסוציאציות, דמיון מודרך ועוד... חלק מהתהליך דורש את העמדת הרעיון לביקורת על מנת לבדוק את ישימותו. ובסופו הוא מכוון למספר פתרונות שונים לאותו רעיון. מכאן ניתן לראות כי התהליך היצירתי מייצר אבולוציה מתמדת של מושגים ופתרונות אפשריים.."
היצירתיות היא אחת מחמשת המיומנויות הנדרשות בשוק העבודה, לפי סקרים שנעשו בתחום. זוהי תכונה שדרושה גם למקצועות שאינם בהכרח ניהוליים.
מחקרים אחרים הראו שרוב האוכלוסיה משתמשת בכ- 90% מכושר היצירתיות שלה בגילאים 0-6. ילדים אינם מפחדים לנסות ולהתנסות ואינם פוחדים מכשלונות. ככל שהגיל עולה, ובגלל מגבלות החינוך וההסתגלות לנורמות, אנשים משתמשים פחות ופחות בכושר היצירתיות שלהם. בגיל 40 הם משתמשים בכ- 2% בלבד מכושר היצירתיות שלהם.
מהם תכונותיה של דמות יצירתית?
נצטט מתוך ספרו של וובסטר 'תורת השיווק למנהלים':
"אופיו של התהליך היצירתי והקושי הכרוך ביצירתיות של אמת מרמזים על חלק מהתכונות המאפיינות דמות יצירתית. אינטליגנציה אינה בהכרח קשורה ליצירתיות אלא באותם תחומים מדעיים המחייבים כמות רבה של השכלה והתמחות. עם התכונות המאפיינות אנשים יצירתיים שזוהו בתוכניות מחקר שונות נמנות: רגישות נורשת (שבאה בתורשה), הדרכה מוקדמת (בגיל צעיר), חינוך חופשי (המטפח פתיחות לרעיונות ויכולת לטפל בשאלות ולאו דווקא בחשובות) דרכי מחשבה אסימטריות, אומץ אישי, סקרנות ממושכת, מסירות, נכונות לעבוד ושחרור מכבלי הזמן. דומה שהאישיות היצירתית אינה עובדת לפי לוח שעות ולעיתים היא אף מתקשה להבחין בין בוקר צהריים ולילה במושגים של מקצב החיים. לגבי אדם יצירתי נודעת לזמן משמעות אישית ולא חברתית. אנשים יצירתיים באמת אינם עומדים בדרך כלל בלוח הזמנים המוקצב להם על ידי זולתם. הם נוטים יותר להיות בלתי חברתיים ולהתחשב יותר בשיקול הדעת שלהם אודות ערכם האישי מאשר בשיקול הדעת של הזולת...הוא נוטה לראות בסמכות ערך יחסי ולא מוחלט. הוא ממעיט בהבחנות של שחור-לבן והתנהגותו פחות סתגלנית ופחות מותאמת למוסכמות. הוא מפגין יתר עצמאות בשקול דעתו החברתי והאינטלקטואלי כאחד. הוא ניחן בחוש הומור מפותח יותר ומגלה נכונות לתת ביטוי חופשי לשגיונותיו ולדחפיו, להיות מעט משוחרר יותר ולגלות שליטה עצמית פחות נוקשה. תכונות אחרות הן גמישות שכלית, סובלנות כלפי חוסר בהירות, התמדה, ראייה חודרת ורגישה, בטחון עצמי והעדפת ההזדמנות על גבי הבטחון האישי..."
נצטט גם מתוך ספרה של הפסיכולוגית הידועה, אריקה לנדאו 'יצירתיות'
"..היצירתיות כרוכה בהעזה: כל דבר חדש-אין בו מן הבטחון, איננו קונפורמיסטי. האדם היוצר זקוק לחירות פנימית ולבטחון חיצוני על מנת שיוכל לזנוח את הידוע והמוכר ולתור אחר תחומים לא מוכרים ובלתי ידועים..יצירתיות משמעותה קומוניקציה: הפרט נמצא בקשר מתמיד עם עולמו החיצוני והפנימי. פתיחות הדעת בה הוא חווה את העולם הסובב אותו מאפשרת לו להכיר בעיות ולהיות רגיש כלפיהן. הקשר עם עולמו הפנימי מעורר באדם אסוציאציות הקשורות באוצר הידיעות והחוויות שלו קשר זה מאפשר לו להגיע לפתרונות..היצירתיות היא תכונה הקיימת במידה זו או אחרת בכל אדם תכונה זו מאפשרת ליצור קשר בין פרטי מידע חומרים וחוויות שעמדו כל אחד לעצמו....משחקיות היא אפיון נוסף של סיווג רחב וחשיבה יוצרת..אנשי מדע יצירתיים ואמנים רבים הצביעו על גישתם המשחקית אל בעיות בהן עסקו. הם שחקו במשמעויותיהן של עובדות ידועות היטב, והגיעו לבסוף לפתרונות בלתי שגרתיים של בעיות. הם שיחקו באובייקטים שגרתיים עד אשר גילו אימפליקאציות אשר לא נודעו קודם לכן. הם שיחקו ביסודות שלא היה ביניהם שום קשר, ומצאו לבסוף יחסי גומלין חדשים....כפי שציינו פרויד ומסלאו הרי חשיבתו של הפרט היצירתי קולטת אל תוכה חומר שנוצר בתהליך ראשוני של חשיבה על ידי שימור גישה זו מתקופת הילדות כאשר הפרט עדיין לא היה מותנה בדפוסי החשיבה שנרכשו תוך כדי מגע עם התרבות. תהליך חשיבה ראשוני כיוון שהוא משוחרר ממעצורי ההגיון מתיר זרימה פנימית של רעיונות שונים לחלוטין בעת ובעונה אחת, סובלנות לסתירות ברורות המאפשרות לרעיונות שונים לדור בכפיפה אחת ויצירת קשרים חופשיים ביותר בין רעיונות.."
ראינו אם כן, שיצירתיות יכולה להתגלות בכל סוגי האוכלוסיה, היא אינה שמורה למדענים או לגאונים. אפשר לטפח אותה ולהשתמש בה אם נשכיל לצאת מקיבעון מחשבתי ומוסכמות חברתיות.
כדי לנתב את הרעיון החדשני לכיוון הנכון, יש לענות על השאלות הבאות:
1. מהו המוצר
2. מהו מטרתו
3. מה הפתרון המוצע
4. פרוט של אופן הפעולה
5. רשימת חסרונות של הפתרון
6. שיפורים/שימושים, נוספים/עתידיים.